DOLAR 23,3860 1.18%
EURO 25,2104 0.35%
ALTIN 1.473,630,88
BITCOIN 605098-2,27%
Şanlıurfa
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Harran Üniversitesi’nde aşiret konuşuldu

Harran Üniversitesi’nde aşiret konuşuldu

ABONE OL
22 Aralık 2021 18:52
Harran Üniversitesi’nde aşiret konuşuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Harran Üniversitesi’nde15 gün ara ile düzenlenen “Akademi Tartışıyor” programının bu haftaki konusu Geleneksellik ve Modernleşme Bağlamında Aşiretçilik”.

Programın Konuşmacıları ise Aşiretçiliğin kitabını yazan Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Mahmut Kaya. Bir diğer konuşmacı ise ; Bir Aşiret monografisi ,ve Hayatı Düşünmek adlı Kitabın Yazarı , İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Vahap Uluç olurken Programın moderatörlüğünü Dr.Öğrt.Üyesi Fatma Çakmak Yaptı.

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde Gerçekleştirilen programa , Harran Üniversitesi rektörü Mehmet Sabri Çelik,Öğretim Üyeleri Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsü MYO öğrencileri ve Öğr.Görevlisi Mehmet Uluç Katıldı.

“Akademi Tartışıyor” programında Şanlıurfa’nın ileri gelen Aşiretlerinden; Şeyhanlılar, Karakeçililer, Bucaklar, İzollar, Mersaviler, Badıllılar, Süleymaniler, Kalenderiler, Sinikanlar, Aruslar, Canbegiler, Dügerniler, Hıdrekiler, Bini Naimiler, Bini Eciller ailelerine yer verildi.

AŞİRETİMİN KÖPEĞİNİ BAŞKA BİR AŞİRETİN İYİ ADAMINA DEĞİŞMEM”

Şanlıurfa gelenekselliğe ve Aşiretçilik kavramın diğer illere göre daha önem verdiğini belirten Dr.Vahap Uluç Aşiretçiliğin millattan önce 8 Bin yılından itibaren başladığını şu sözlerle ifade etti.Dr.Uluç;”Aşiretçiliğin çıkış tarihini kesin bir bilgi olarak veremeyiz ancak bu Millattan önce 8 Bin yıla dayanıyor diyebiliriz”.Yüzyıllar öncesine kadar Aşiretler birbirleri ile çatıştı.Birbirine kenetlenmiş aileler Kendi aşiretleri dışında diğer aşiretleri benimsemez hatta Aşiret reisleri “Bir aşiretin köpeğini başka bir aşiretin iyi adamına değişmem mantığı ile diğer aşiretleri saf dışı bırakırlardı”

AŞİRETLER EKONOMİK VE SİYASİ TEMELLİ BİRLİKTELİKLERDİR”.

Dr.Vahap Uluç Aşiretlerin birbirlerine bağlılıklarının yanında Aşiretlerin Siyasi Ekonomi,ve sosyal Boyutlarına değindi.”Aşiretler geçtiğimiz zamanlarda Tüm aileyi kapsayacak şekilde koruma ve kollama görevi üstlenirlerdi.Kanaat önderlerini seçerek Sorun ve sıkıntılara çözüm bulurlardı.Şimdi ise çıkar temelli bir birlikteliğe dönüştü.Aşiretçilik kavramı siyasal boyutta kendini yenilemeye devam etti.Siyasette var oldukça birlikteliklerini güçlendirdiler.Yok olmaya yüz tutmuş geleneksel Aşiretçilik bu boyutlarla ayakta kalmaya çalışıyor.”

DOÇ.DR.MAHMUT KAYA AŞİRETÇİLİĞİN KİTABINI YAZDI

Akedemi Tartışıyor Programının Diğer Konuşmacıları dan biri ise Aşiretçiliğin kitabını yazan DoÇ.Dr.Mahmut Kaya Kitabın içeri hakkında bilgilere değindi.Dr.Kaya”Ben aslında Aşiretçiliği kendi İçinde minyatür bir Devlet olarak görüyorum.Kitabın içeriği Gelenkesel Aşiretlerin bugüne kadar süre gelen Tarihi süreci ve Günümüzde modernleşen gelenkelerimizdir.Aşiretçilik toplum içinde var olan.Aşirerlerin en önemli kavramı ‘güven ‘dir.Bu Bağlamda Aile Aşiretinin her ne koşulda olursa olsun arkasında olduğunu bilir.

AŞİRETLER DERNEK ADI ALTINDA MODERNLEŞTİ

Aşiretçiliğin günümüze kadar gelip ,dernekleşerek bağlılıklarını dahada pekiştirdiler.Dernekleşme bir bakıma Modern Aşiretçiliğin kapılarını açtı.Gençler bu derneklerin etkinlik ve davetine katılarak Birbirleriyle olan bağlarını güçlendirdiler.

Akedimi Tartışıyor Programı Konuşmacıların soruları yanıtlamasının ardından sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.